Een pensioenuitvoerder heeft recent de uitkering via de Algemene Nabestaandenwet (ANW-hiaat uitkering) van een deelnemer stopgezet. Echter, de deelnemer had op dat moment nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. In dit artikel leggen wij uit wat een ANW-hiaatpensioen inhoudt en waar u verder op moet letten voordat ook úw uitkering eerder stopt dan waar u recht op heeft.

Algemene Nabestaandenwet (ANW)

De Algemene Nabestaandenwet is op 1 juli 1996 ingevoerd als opvolger van de Algemene Weduwen en Wezenwet (AWW). Echter, door de strenge inkomens- en leeftijdsafhankelijke regels komen weinig mensen nog in aanmerking voor een dergelijke uitkering. Er moet namelijk sprake zijn van minimaal één van de onderstaande voorwaarden:

  • U moet vóór 1 januari 1950 geboren zijn;
  • U moet kinderen hebben die jonger zijn dan 18 jaar;
  • Er moet sprake zijn van een arbeidsongeschiktheidspercentage van minimaal 45%.

Omdat weinig mensen in aanmerking komen, sluiten veel werkgevers voor hun werknemers een ANW-hiaatverzekering af bij een private pensioenuitvoerder. Hieruit volgt dat de verzekeraar bij overlijden van de verzekerde een jaarlijks bedrag uitkeert aan de partner tot aan de AOW-gerechtigde leeftijd van laatstgenoemde.

Check uw polisvoorwaarden

Doordat vanaf 2013 de AOW-gerechtigde leeftijd geleidelijk wordt verhoogd, is het belangrijk om in de gaten te houden of u krijgt waar u recht op heeft. In de polisvoorwaarden van uw verzekering wordt onder andere vermeld tot welke datum u recht heeft op een uitkering via de Algemene Nabestaandenwet. Indien er sprake is van een vaste einddatum, heeft u recht op een uitkering tot deze einddatum. Als er sprake is van een flexibele einddatum (bijvoorbeeld: de AOW-leeftijd), is het belangrijk om extra goed in de gaten te houden tot wanneer de verzekeraar de ANW-uitkering uitkeert. Als u twijfelt, vraag dan de polisvoorwaarden op om te kijken of er sprake is van een flexibele einddatum en houd vervolgens in de gaten tot wanneer uw ANW-uitkering doorloopt. Indien de einddatum niet overeenkomt met de datum dat u voor het laatst een ANW-uitkering heeft ontvangen, neem dan contact op met de verzekeraar.

Gijs Paping BBA

Gijs Paping BBA

Pensioenadviseur

Als pensioenconsultant met een jarenlange ervaring in assurantiën weet Gijs als geen ander wat er speelt…
Lees verder…

Beste Relatie,

In verband met het Coronavirus kunt u de aankomende tijd het volgende van ons verwachten.

Fysieke afspraken en gesprekken

Met inachtneming van alle overheidsmaatregelen zullen wij vanaf 1 juni 2020 weer fysieke gesprekken/afspraken voeren met onze relaties.

Bereikbaarheid

Wij zijn telefonisch normaal bereikbaar op 035 - 698 27 10. U kunt ons ook per e-mail normaal bereiken.

Met vriendelijke groet,

Felixx.groep